BELGIALAINEN VESISOTKU, WATERZOOI, NIIN MAUKAS JA TÄYTELÄINEN





Waterzooi eli vapaasti käännettynä VESISOTKU, on perinteinen belgialainen kalasoppa. Se on peräisin pohjoisesta Belgiasta, Gentistä, flaamin kieliseltä alueelta. Siskoni tuon nimen käänsi ja se on mielestäni niin hauska :).





Keitto sisältää tuoretta vaaleaa kalaa, runsaasti vihanneksia, kermaa ja hienompana versiona myös äyriäisiä. Sopan suurustamiseen käytetään kananmunan keltuaisia. Tänä päivänä keittoa näkee usein tehtävän myös kana fileistä.







Aitoa belgialaista versiota sain maistaa meidän siskosten yhteisellä viikonloppumatkalla Brysselissä.





Oi oi, siitäkin on jo kauan aikaa, mutta rakkaita ja hauskoja muistoja on tuostakin matkasta yllin kyllin.





Manneken Pis, Grand Place:n aukio tuli nähtyä ja kutsuttiinhan meidät yökerhosta jatkoille suurlähetystöönkin (ei kuitenkaan suomen) Enpä ole sen jälkeen diplomaattiautossa ollutkaan  :D.





Meidän kolmen matkat ovat kyllä olleet vauhtia ja tapahtumia täynnä. Toivottavasti päästään pian taas matkaan.





Belgia oli varsinainen makujen paratiisi, suosittelen tutustumaan vaikka vain ruokamatkailu kohteena. Söin varmaan elämäni ensimmäistä kertaa niin paljon mereneläviä, että olisin voinut uida kotiin. 





Tuolla matkalla törmäsin myös tähän vesisotkuun. Ihana keitto lounaalla vain kaloilla ja myöhemmin päivällisellä se sisälsi simpukoita, mustekalaa ja hummeria.





Herkullista ja maukasta keittoa olisi tässä minunkin versiossa tarjolla. Raaka-aineina käytin Benellan ruodotonta kirjolohta, kuhafilettä ja sinisimpukoita. Voit toki jättää simpukat pois, mutta lisää silloin kalojen määrää.


BELGIALAINEN VESISOTKU, TÄYTELÄINEN KALAKEITTO 4:LLE


Raaka-aineet:

  • 3 kiinteää perunaa (reilu 300g)
  • ½ purjoa
  • 1 pieni fenkoli
  • 1 iso porkkana
  • 3 salottisipulia
  • 3 varsisellerin vartta
  • 4-5 rkl voita
  • 2 kalaliemikuutiota
  • 1 l vettä
  • 250 g lohifilettä (benella on täysin ruodoton ja hyvin puhdistettu)
  • 250 g kuhafilettä
  • 1 ps sinisimpukoita
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1/3 tl sahramia
  • 2 ½ dl kermaa
  • 3 munan keltuaista
  • 1 tl valkopippuria
  • 1-2 tl suolaa
  • sitruunan lohkoja
  • tuoretta tilliä, säästä myös varsisellerin lehdet keiton koristeluun



OHJE:

Pese hyvin sinisimpukat ja poista parta.
Kuori ja pese vihannekset.
Kuutioi perunat, suikaloi muut kasvikset ja pilko sipulit pieniksi.
Paloittele kalafileet sopiviksi annospaloiksi.
Mittaa sahrami valkoviinin joukkoon lasiin.
Sekoita keltuaiset kerman sekaan.
Laita kattila liedelle ja lisää voi.
Lisää kaikki kasvikset ja kuullota niitä kattilassa n. 10 minuuttia, varo ruskistamasta, sekoita vähän väliä ja pienennä tarvittaessa lieden lämpöä.
Keitä vesi kuumaksi ja lisää kalaliemikuutiot toisessa kattilassa.
Lisää valmis kalaliemi vihannesten joukkoon sekä valkoviini-sahrami ja valkopippuri, maista suola.
Anna kiehua niin että perunat ovat melkein kypsiä.
Lisää simpukat ja keitä muutamia minuutteja, kunnes ne avautuvat.
Ota kattila liedeltä ja siirrä reikäkauhalla simpukat ja vihannekset toiseen astiaan, jätä liemi kattilaan.
Kuumenna liemi ja sekoita joukkoon kerma-keltuaisseos voimakkaasti vispaten.
Lisää kalanpalat, anna kiehua muutama minuutti ja lisää sitten simpukat ja kasvikset takaisin kattilaan.
Koristele tillillä ja varsisellerin lehdillä.
Purista sitruunan mehua.
Keittoa tarjotaan yleensä vaalean leivän kera.

Toivotan sinulle erittäin hyvää ruokahalua !




5 kommenttia:

  1. Kuulostaa niin herkulliselta. Monell maalla taitaa olla oma versionsa tuon tapaisesta keitosta:oma suosikkini on perulainen parihuela, nutta se on tomaaattipohjainen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja juu, melko samanlaisia herkullisia keittoja löytyy varmasti ympäri maailma. Minua jäi nyt kutkuttaa tuo sinun mainitsemasi perulainen kalasoppa, onko sulla siihen ohje blogissa, olisi kiva kokeilla sitäkin 😊

      Poista
  2. Kuulostaa niin herkulliselta. Monell maalla taitaa olla oma versionsa tuon tapaisesta keitosta:oma suosikkini on perulainen parihuela, nutta se on tomaaattipohjainen

    VastaaPoista
  3. Maiskus kun hyvää �� joo @Jael niin onkin monessa maassa erilaisia vesisotkuja, Espanjassa esim zarcuela ja Suomessa kalasoppa ������

    VastaaPoista
  4. Heissan ja kiitos Satu, herkkuu oli lautasen täydeltä. Totta jokaisella maalla taitaa olla oma vesisotkunsa ja kalakeitot on niin maukkaita, kiva kokeilla erilaisia :)

    VastaaPoista

Seuraa myös intagramissa

mukana

Mukana

mukana

mukana
Keski-Uudenmaan blogit Kublo

resepti arkisto

Sisällön tarjoaa Blogger.

Hae reseptejä

Hae tästä blogista

tykkää myös Facebookissa

liity blogini lukijaksi tästä